Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van flesvoeding en wat is hip en happening op het gebied van servies en bestekjes?
In dit themanummer meer ins en outs over het geven van babyvoeding via flessen, spenen, nieuwe serviesjes en bestek.

De Philips Avent babyfles was jaren geleden een revolutie: deze fles was niet lang en hoog zoals alle flessen destijds, maar had ook een brede speen. Niet alleen was de brede opening handig voor het schoonmaken, de brede speen diende vooral om de moederborst te imiteren. Daarmee werd een belangrijke trend gezet. Nog steeds is het voor fabrikanten een grote uitdaging om het natuurlijke borstvoedingsproces zo goed mogelijk na te bootsen.

Nieuwe inzichten borstvoeding
Ook komen er steeds meer nieuwe feiten aan het licht, over hoe de borst precies werkt. Dit levert nieuwe inzichten op voor het geven van borstvoeding. Medela ontwikkelde bijvoorbeeld de Calma, een voedingssysteem dat het overschakelen van borst- naar flesvoeding en omgekeerd ondersteunt. Met deze fles stroomt de melk alleen als de baby een vacuüm zuigt. Zo kunnen baby’s tijdens het drinken op natuurlijke wijze even pauzeren en ademen. Uit de peiling melkvoeding zuigelingen blijkt dat moeders steeds langer borstvoeding geven.

Een recente, bijzondere innovatie is de Munchkin Latch. Paul de Bonth van Meubleplus vertelt waarom deze fles zo bijzonder is: ‘De fles heeft een unieke speen die de borst van de moeder heel goed imiteert. De speen rekt en beweegt flexibel naar alle kanten en voelt uitermate zacht aan, zodat voeden lijkt op het geven van borstvoeding. De reacties van gebruikers zijn laaiend enthousiast.

Het label NUK deed onder andere onderzoek naar het drinktempo van een baby. Een baby die aan de borst wordt gevoed doet er gemiddeld 15 tot 20 minuten over. Dus zou een voeding uit de fles ook zolang moeten duren. De voorgevormde flesspeen van NUK heeft een gaatje dat iets uit het midden ligt waardoor de melk niet rechtstreeks in het keelgat terecht komt, maar eerst rustig de mond inloopt. Daardoor loopt de voeding rustiger met als gevolg een betere spijsvertering.

Ook bij de Biboz 1e fase zuigfles van BÉABA via P.I.E.N. bepaalt de baby zelf het zuigritme. Zuigt de baby niet, dan komt er ook geen melk. Het speciale zuigklepje voorkomt tevens dat de baby lucht binnenkrijgt.

Oplossingen voor darmkrampjes
Een vervelende bijkomstigheid bij flesvoeding is het ontstaan van lucht in de fles die de baby daardoor binnenkrijgt. Dit kan leiden tot darmkrampjes (koliek), boertjes, oorpijn en het teruggeven van melk. Door het gebruik van ventielen is er sprake van een continue stroom zonder lucht. Voorbeelden van flessen met een ventiel zijn Suavinex, Difrax, Munchkin Latch, Avent Natural, Tommee Tippee, Calma, Nuk en Dr. Browns. Maar ook een speciale vorm kan uitkomst bieden: naast het ventiel heeft de S-fles van Difrax een gebogen vorm en is de speen altijd gevuld met melk. Nûby Zero Air is een flessysteem met steriele melkzakjes. Tijdens het voeden trekt het zakje samen voor een luchtvrije voeding.

Ergonomie en mooi dessin
Ook het ergonomisch aspect is belangrijk geworden. De flessen moeten lekker in de hand liggen, want een natuurlijke lichaamshouding zorgt voor een ontspannen voedingsmoment voor moeder en kind. Verder moet het mogelijk zijn dat de baby de fles later zelf ook kan vasthouden.

Kolven, bewaren en voeden met één fles
En dan zijn er nog allerhande voedingssystemen waarbij moeders met hetzelfde flesje kunnen kolven, de moedermelk kunnen bewaren en daarna weer kunnen opwarmen om te voeden. Zo gaan er geen kostbare voedingsstoffen verloren.

Handig voor onderweg
Om voeding juist koel of warm te bewaren zijn er nieuwe flessen op de markt, zoals Pacific Baby van Happy Kiddy en Pura flessen van kleine giraf. Deze zijn gemaakt van roestvrij staal zonder chemische coating en werken als een thermosfles.Andere merken zijn: Alecto, BÉABA, Alecto, etc.

Dit is een deel van het artikel. Het gehele artikel is te lezen in het vakblad februari 2016.