Kinderen worden steeds dikker. In sommige staten van Amerika heeft bijna 19% van de baby’s en peuters onder de twee jaar last van obesitas of overgewicht. Het verschijnsel obesitas bij kinderen is meer dan verdrievoudigd in de afgelopen dertig jaar. Het gevolg is dat kinderen op een steeds jongere leeftijd op dieet worden gezet.

 
Ook in Nederland rinkelen de alarmbellen, uit een zojuist gehouden seminar door Jeugd Gezondheidszorg blijkt een toename van te dikke kinderen van 10% in 1997 naar 14% in 2009 en het aantal kinderen dat aan obesitas lijdt groeide van 1,2 % tot 2%. Baby’s die met vijf of zes maanden te dik zijn, hebben een zeer grote kans dat ze later obesitas ontwikkelen. Daarom werd op dit congres een nieuwe richtlijn bekendgemaakt. Er komt een preventieplan voor consultatiebureau artsen en jeugdartsen met praktische tips, adviezen over niet teveel voeding, veel minder zoetigheid en het stimuleren van meer beweging. Dat betekent voor baby’s: niet te lang in een wipstoeltje of autostoeltje. En ouders krijgen het advies om hun peuters en kleuters te laten lopen in plaats van te laten zitten in buggy’s!

 
Eigenlijk staat deze ontwikkeling haaks op een andere trend die we signaleren: namelijk het (langer) geven van borstvoeding en het zelf bereiden van babyvoeding. Eén van de voordelen van borstvoeding is namelijk dat kinderen later minder kans hebben op overgewicht en met het zelf bereiden laat je kinderen al vroeg wennen aan smaken en structuur en dat zorgt weer voor minder eetproblemen. Blijkbaar moet er nog veel meer gedaan worden met het geven van goede voorlichting over borstvoeding en zelf eten bereiden….  Terwijl er toch steeds meer producten op de markt komen die ouders daarmee kunnen helpen!

 

Handje helpen bij de borstvoeding

Het assortiment borstkolven is de laatste jaren flink uitgebreid waardoor het voor aanstaande en jonge moeders niet moeilijk hoeft te zijn om een model te kiezen dat bij hun past: denk aan de budgetvriendelijke handkolf, elektrische kolf en dubbele kolf bij het frequenter willen kolven. (Ardo, Tommee Tippee, Philips Avent, Medela, Nûby, Ameda). De nieuwste modellen zijn bijna geruisloos, voelen comfortabel aan en er zelfs een model op de markt gekomen die speciaal ontwikkeld is om ‘mamavriendelijk’ te kolven, zonder toeter maar met een vriendelijke schelp die je onopvallend onder de kleding op de borst plaatst (Difrax). Het kolfassortiment is verder uitgebreid met talloze voorraadbekers, flesjes, bewaarzakjes, borstkompressen en koelkompressen en koeltasje voor de moeder onderweg. Veelal om de voordelen van moedermelk te combineren met die van flesvoeding. Vorig jaar werd een handig moedermelk invriessysteem op de markt gebracht (Milk Trays) om moedermelk op een hygiënische manier in handige staafjes in te vriezen.
Het nieuwe merk VacuLess maakt het mogelijk om met behulp van adapterringen die op bijna alle kolfapparaten passen, moedermelk rechtstreeks in de voorgesteriliseerde zakjes te kolven. Het is dan niet meer nodig om kolfflessen uit te koken. Voor het voeden wordt de lucht uit de fles gedrukt. Nûby lanceert een gloednieuwe lijn babyflessen met steriele melkzakjes voor eenmalig gebruik. De wegwerpflessen beschikken over een antikoliekspeen die het vacuüm effect van de moederborst nabootst. De kans op krampjes vermindert daarmee aanzienlijk en steriliseren is overbodig. Ook ideaal voor onderweg.

 

Voeding on the go

De flessenwarmers waarmee je flesjes in de auto kunt verwarmen door middel van een hoes of band kenden we al, maar er zijn een paar nieuwe flessenwarmsystemen op de markt gekomen die werken volgens een ander principe. Zoals iiamo go, met deze fles warm je melk in vier minuten op tot 37°. De fles wordt opgewarmd door middel van een losse ampul die in de fles wordt geactiveerd door de bodem aan te schroeven. Het nieuwe label Yoomi werkt met een verwarmer die met een druk op de knop babyvoeding verwarmt tot de juiste temperatuur. Eerst dient het element voor gebruik gekookt te worden om op te laden, dit kan dagen of weken van te voren. Is het voedingsmoment aangebroken dan wordt de fles met voeding gevuld en met een druk op de knop is deze binnen 60 seconden klaar voor gebruik. De melk stroomt langs de kanalen van de verwarmer in de speen met de juiste temperatuur.

Dit is een gedeelte uit het verschenen artikel in BabyWereld.