autostoeltje kopen met isofix en i size

Als je de baby in de auto meeneemt, dan gebruik je daarvoor een autostoeltje of zitje. Je baby los in de armen meenemen, op schoot of anders is onveilig. In dit artikel gaan we dieper in waar je op moet letten bij de aanschaf van een autostoeltje en leggen we de begrippen Isofix en i Size uit.

Is een autostoeltje verplicht?

Het antwoord is ja. Een autostoeltje is al jaren verplichte kost voor kinderen tot 1.35 meter. Kleine kinderen passen niet in het gordelsysteem van de auto, daarom zijn er autostoeltjes ontworpen om je kindje veilig te vervoeren. Maar let op: een autostoeltje is pas 100 procent veilig als je kindje goed in het zitje past, je kind goed is vastgegespt in het vijfpunts harnasje en als het zitje goed is vastgemaakt in de auto!

Gordels of Isofix

Qua bevestiging kun je kiezen uit twee soorten autostoeltjes: die je met gordels kunt bevestigen, waarbij deze door de geleiders van het autostoeltje moeten worden gehaald en vastgezet, of met Isofix.

Autostoeltje en Isofix

Bij Isofix wordt autostoeltjes in speciale bevestigingspunten die zich in de auto tussen zitting en rugleuning bevinden, met de carrosserie van de auto, verankerd. Testen wijzen uit dat deze bevestigingsmethode zeer veilig is. Sommige autostoeltjes worden geplaatst op een ‘base’ die aan de Isofix verankeringspunten in de auto zijn bevestigd. Bij Isofix is een derde bevestigingspunt nodig: een poot onder de base zorgt ervoor dat het stoeltje niet te ver in de zitting gedrukt wordt tijdens een botsing. Dit kan ook een Top Tether verbinding zijn, met behulp van een extra gordel zet je de bovenzijde van het zitje vast aan de auto waarmee je voorover kiepen van het autostoeltje bij een ongeluk voorkomt. Deze verbinding zit bij iedere auto op een andere plek, zoals op de achterzijde van de achterbank of in de kofferbak, dus kijk goed als je hiervan gebruik wilt maken.
Isofix is de meest veilige en snelste manier om een autostoeltje op een juiste manier in de auto vast te maken, daar zijn alle deskundigen het over eens. Bijna alle auto’s zijn tegenwoordig uitgevoerd met Isofix.

autostoeltje kopen met isofix

Autostoeltje met Isofix haken

autostoeltje kopen met isofix en i size

Autostoeltje met 3e bevestigingspunt voor Isofix: de steunpoot

Veiligheidsnormen: ECE/R44 en i Size

Autostoeltjes moeten voldoen aan de wettelijke norm. De oude ECE/R44 norm is een oude norm, nog steeds van kracht maar heeft een aantal nadelen. Allereerst laat deze norm toe dat kinderen te snel vooruitkijkend worden vervoerd, terwijl onderzoek aantoont dat achteruitkijkend vervoer het meest veilig is. Dit komt omdat kleine kinderen een relatief groot hoofd hebben en hun rug en nekspieren zijn nog in volle ontwikkeling. Ze zijn dan ook niet bestand tegen de enorme krachten die vrijkomen bij een eventuele botsing. In de oude norm werd gebruik gemaakt van verschillende gewichtsklassen en dat zorgde voor veel onduidelijkheid bij de ouders, want wanneer moet je nu overstappen van een achteruitkijkend baby autostoeltje naar een vooruitkijkend kinderautostoeltje? Daarom werd het hoog tijd voor een nieuwe norm voor autostoelen: i Size!

i Size: de nieuwe norm en achterwaarts vervoer

i Size is een nieuwe wettelijke norm die het langer achterwaarts vervoer van kinderen in een autostoeltje standaardiseert in Europa. Deze norm stelt het verplicht om kinderen achterwaarts in een Isofix stoeltje te vervoeren tot 15 maanden oud; dat is de meest veilige manier om kinderen te vervoeren. i Size, zoals de naam al aangeeft, gaat uit van de lengte van het kind voor het kiezen van het juiste autostoeltje in plaats van het gewicht zoals bij de oude norm. Dit zijn in het kort alle voordelen van i Size:

 1. Betere bescherming bij grotere krachten van frontale én zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek;
 2. Langer achterwaarts vervoer: tot 15 maanden, dus nog veiliger;
 3. iSize maakt gebruik van Isofix om juist installeren te bevorderen;
 4. iSize autostoelen passen in alle nieuwe iSize auto’s en de meeste Isofix auto’s;
 5. Indeling autostoelen voortaan op basis van lengte in plaats van gewicht, om eenvoudiger het juiste autostoeltje te kiezen.

Gefaseerde invoering van i Size

De i-Size norm is gefaseerd ingevoerd. Als gevolg daarvan zijn er ook nog autostoeltjes met het label ECE/R44 in de markt. Heb je een autostoel met het oude ECE/R44 keurmerk? Dat is helemaal niet erg, deze autostoelen zijn goedgekeurd en veilig, maar zullen langzamerhand uit de markt verdwijnen. Ben je van plan een nieuw autostoeltje te gaan kopen, kies dan liever voor i-Size, dan weet je zeker dat het autostoeltje aan de strengste veiligheidseisen voldoet. Wel is het nodig dat er Isofix bevestigingspunten in de auto zitten. Is dat niet het geval, dan is het soms mogelijk om aan de autodealer te vragen Isofix in de auto te plaatsen en anders kun je het  autostoeltje met de driepuntsgordel op de achterbank vastmaken.

Waar een autostoeltje plaatsen, voorin of achterin?

Het is toegestaan om een achterwaarts geplaats baby autostoeltje voorin en achterin de auto te vervoeren. Voorin is prettig omdat je altijd zicht hebt op je kindje, maar je kunt er ook door afgeleid worden. Zet je het autostoeltje voorin vergeet dan niet om de airbag van de bijrijderstoel uit te zetten! Zit je kindje achterin dan zijn er verschillende autospiegels die je aan de rugleuning kunt bevestigen om een oogje in het zeil te houden.

Hoe kies je een veilige autostoel?

Hieronder een checklist waar je op moet letten als je een autostoeltje gaat kopen.

 1. Kies bij voorkeur een kinderzitje waarin je kind zo lang mogelijk achteruit kijkt omdat dat de veiligste manier is om je kind te vervoeren. Als je gaat kiezen uit het assortiment autostoeltjes, kies er dan een die goed in je auto past.
 2. Kijk of je auto Isofix bevestigingspunten heeft of een i Size zitplaats?
 3. Probeer het stoeltje uit in je eigen auto voordat je het koopt, zijn de gordels lang genoeg, kan het zowel voor- als achterin worden geplaatst? Het gaat erom dat je een autostoeltje zo stevig mogelijk kunt bevestigen.
 4. Vraag of de bekleding afneembaar en wasbaar is.
 5. Controleer in de winkel nog het volgende: heeft het autostoeltje een verkleiner voor de eerste maanden, is er een slaapstand en is de rugleuning gemakkelijk verstelbaar?
 6. Bijna alle verkrijgbare autostoeltjes zijn veilig, wil je welke het meest veilig zijn bekijk dan de testen uitgevoerd door Nederlandse en buitenlandse consumentenorganisaties zoals de ANWB en ADAC.

Draaibare auto kinderzitjes en doorgroeistoeltjes

In opkomst zijn de draaibare modellen (handig met het in- en uitnemen van je kind) en doorgroeistoeltjes. Kinderen groeien als kool en stoeltjes kopen voor groep 1, 2 en 3 is een dure zaak. Fabrikanten spelen hier slim op in met exemplaren die je langer kunt gebruiken.

Hoe een autostoeltje vastmaken?

Het bevestigen van een autostoeltje kan nog een hele toer zijn en ieder stoeltje heeft zo zijn manieren van bevestigen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de ouders fouten maken met de juiste installatie van hun kinderzitje. Voordat je voor het eerst met je kindje op pad gaat, is het verstandig even te oefenen met het installeren van het autostoeltje, bestudeer daarvoor de handleiding en instructievideo. Kom je er niet uit, vraag dan gerust de medewerkers van de winkel waar je deze hebt gekocht om je de eerste keer op weg te helpen.

Tips voor een juiste installatie:

 1. Vraag altijd om een demonstratie in de winkel.
 2. Lees de handleiding goed voordat je het autostoeltje installeert. Vraag bij twijfel een deskundige of de winkel waar het het zitje hebt gekocht om advies.
 3. Zet de autostoel bij voorkeur op de achterbank, er zijn baby autospiegels om je kindje in de gaten te houden.
 4. Plaats je het baby autostoeltje toch voorin dan moet je de airbag uitzetten als je kind achterwaarts wordt vervoerd.
 5. Controleer of de autogordels recht door de geleiders lopen en niet gedraaid zijn.
 6. De nieuwste autostoeltjes geven met licht- en geluidssignalen aan of je een stoeltje juist geïnstalleerd hebt. Zo kun je geen fout maken met de installatie, dus nog veiliger!

Een autostoeltje tweedehands kopen ja of nee?

Als een autostoel bij een botsing betrokken is geweest kunnen er scheurtjes in de autostoel zijn ontstaan die je niet ziet, de autostoel is daardoor niet meer veilig. Koop daarom alleen een gebruikte autostoel als je zeker weet dat deze niet bij een botsing betrokken is geweest en als er nog een gebruiksaanwijzing bij zit. Bij twijfel wordt geadviseerd een nieuwe autostoel te kopen. Een autostoeltje ouder dan zes jaar is sowieso af te raden.

Tips voor baby’s eerste autoritje

Nog een paar laatste tips voor je baby’s eerste autoritje:

 1. Bestudeer en bewaar de gebruiksaanwijzing goed en bekijk de instructievideo als deze er is, oefen een paar keer met installeren.
 2. Gesp je kindje altijd goed strak vast met maximaal twee vingers ruimte, ook bij korte ritjes. Doe je kind geen dikke gewatteerde jas aan, dan zit de gordel niet strak genoeg, als het koud is kun je werken met een dekentje of wikkeldekentje.
 3. Plaats je baby alleen op de passagiersstoel als er geen airbag is of als deze is uitgeschakeld!
 4. Laat je baby niet te lang achtereen in een autostoeltje zitten. De baby kan zich niet vrij bewegen en mede hierdoor zelfs een voorkeurshouding ontwikkelen. Ook de ademhaling kan in het gedrang komen. Het advies is maximaal twee uur.
 5. Ben je langer op reis? Las dan regelmatig een pauze in, neem je kind uit het stoeltje zodat het zich net als jij even kan rekken en strekken.

Wanneer is het tijd om een volgend autostoeltje te kopen?

Als de oortjes van je baby boven de rugleuning uitkomen is het tijd om te switchen naar een groep 1 autostoel.

Autostoeltje als slaapplek: liever niet

Hoe veilig een autostoeltje ook mag zijn, het is ongeschikt voor extreem lange autoritten. Gebruik je autozitje ook niet als slaapplek. Je baby zit dan te lang in eenzelfde houding en kan amper bewegen. Recent onderzoek toont zelfs aan dat de ademhaling in het gedrang kan komen. Denk goed na voordat je een wat langere autorit met een jonge baby gaat maken: is deze autorit echt nodig? Geadviseerd wordt om je baby maximaal twee uur per dag in een autostoeltje te vervoeren. Ga je op reis, neem dan na elke twee uur een lange pauze waarbij je baby de beentjes kan strekken op een kleed of anders.

Autostoel op kinderwagen

Bij het kopen van een kinderwagen kun je ook losse adapters kopen waarmee je een autostoel op het onderstel van een buggy of kinderwagen kunt klikken. Heel handig, maar hou het bij een klein ritje of een boodschap, gebruik voor langere afstand liever een reiswieg.

Merken autostoeltjes bekijken en kopen

Bekijk de nieuwste autostoeltjes en babyspullen voor onderweg

Ook interessant: dit is de hele baby uitzetlijst
Meer lezen over buggy’s

foto’s: Maxi-Cosi