tweeling

Als je het nieuws krijgt dat je tweeling verwacht, zal het je vast duizelen. Er komt in een korte tijd behoorlijk veel op je af. Niet alleen starten de controles bij je gynaecoloog, je zult vanaf nu gezond moeten gaan leven en veel praktische zaken moeten regelen, zoals het uitzoeken van een grotere beha die lekker zit, nadenken over de babykamer en aan te schaffen babyspullen. Daarvoor geven we je hieronder een handige downloadlijst (gratis!) die in samenwerking met een tweelingmoeder is opgesteld.

Je krijgt een tweeling, wat heb je nodig?

Betekent het krijgen van een tweeling dat je alles dubbel moet kopen? Het antwoord is nee! Gelukkig maar, anders zou dit wel een heel grote aanslag op je portemonnee zijn.  Maar er zijn een aantal producten waar je niet omheen kunt zoals 2 autostoelen en 2 veilige slaapplekken.

Wieg of ledikant voor tweeling

Wil je je kindjes in een wieg te slapen leggen, dan kun je kiezen voor een wieg of een ledikant. Een wieg heeft zeker voordelen, maar je gebruikt deze wel korter dan een ledikant. Het is mogelijk om je baby’s de eerste weken samen in een ledikant laten slapen maar op een bepaald moment willen ze toch echt wat meer ruimte om zich heen. Voor hun eigen veiligheid en bewegingsvrijheid is het prettig als ze straks hun eigen slaapplek hebben. Wist je dat er ook tweelingwiegen te koop en zelfs te huur zijn? Handig voor de eerste maanden naast je grote bed.

Welke tweeling buggy en kinderwagen kopen?

Als je kinderen maar weinig in leeftijd verschillen of je bent zwanger van een tweeling, is een tweelingwagen of duowagen een uitkomst. Gelukkig is er volop keuze in meerlingwagens met een dubbele reiswieg, twee zitjes of een combinatie daarvan. Daarnaast zijn er tegenwoordig kinderwagens verkrijgbaar die rekening houden met het opgroeiende kind en een toekomstig broertje of zusje, met andere woorden: die met je gezin meegroeien. Deze modellen pas je eenvoudig aan van 1 naar 2 reiswiegen, autostoeltjes of peuterzitjes, er zijn al kinderwagens op de markt met wel 33 conversiemogelijkheden!

Ga je in de lengte of de breedte met de tweelingwagen?

Niet iedere doorgang in winkels is berekend op een brede duo kinderwagen waarin je kinderen naast elkaar zitten of liggen. Wel ben je met een brede wagen verrassend wendbaar, de zwenkwielen aan de voorzijde zorgen voor een kleine draaicirkel. Zitten je kindjes achter elkaar in de kinderwagen of kies je voor een tandembuggy dan is dat een stuk gemakkelijker. Maar een lange kinderwagen heeft als nadeel dat hij minder makkelijk te manoeuvreren is dan een brede wagen, je komt er lastiger mee de bocht door. Ook ziet je kindje dat achterin zit of ligt meestal niet zoveel, hoewel er ook modellen zijn waarbij de zitjes naar elkaar toe kunt draaien. Er is zelfs een kinderwagen waarbij vier en zes kinderen kunnen worden vervoerd, ideaal om meer kindjes te vervoeren zoals bij de kinderdagverblijven en de kinderopvang! Er zijn ook veel buggymerken die een dubbele buggy of meerlingbuggy in de collectie hebben.

Combineer reiswiegen en zitjes

Bij veel lengtemodellen kun je zelf bepalen hoe je de reiswiegjes en zitjes combineert, bijvoorbeeld tegenover elkaar (gezellig!) of deels boven elkaar, eventueel gespiegeld. Op een meerijdplankje kan zelfs een derde kindje meerijden. Meebepalend voor je keuze is de grootte en het gewicht van de tweeling en duowagen inclusief reiswiegjes als je ‘m hebt opgevouwen. Dus check de stabiliteit in de winkel en controleer de stevigheid van het frame en wielen. En past de wagen wel in je auto? Meten is weten!

Autostoeltje kopen voor tweelingen

Autostoeltjes kopen voor een tweeling is een lastige. Want autostoeltjes zijn breed en nemen dus veel ruimte in op de achterbank van de auto. Met 2 kinderen is dat nog te doen, maar wat als er een 3e of misschien 4e kindje komt? In sommige auto’s gaat het je niet lukken om 3 kinderen in een autostoeltje te vervoeren op de achterbank. Dat is echt iets om rekening mee te houden. Als je al weet dat er meer kinderen komen is het verstandig te kijken naar een auto waarop drie Isofix autostoeltjes naast elkaar op de achterbank passen. Bijvoorbeeld een auto met 3 losse stoelen achterin. Dat is de meest veilige oplossing. Denk ook eens aan een auto met een schuifdeur voor het makkelijk in- en uitnemen.

Kies als tweelingouder voor smal model autostoel

En dan het kiezen van de autostoel zelf: er wordt veel gedaan aan veiligheid, zitcomfort etc, maar er is niet zo veel aandacht voor meerlingouders helaas. Onze tip is om te kiezen voor een smal model autostoel, er verschijnen steeds nieuwe modellen, dus laat je goed adviseren door het winkelpersoneel. Kon je vroeger je oudere kindje op een (opblaasbare) zittingverhoger tussen de autostoelen plaatsen en met een gordel vastzetten, tegenwoordig luidt het advies om kinderen langer dan 100 cm in een zittingverhoger met rugleuning te vervoeren. Met een rugleuning lopen de gordels beter over de schouders van je kind en is deze beter beschermd mocht je een ongeluk krijgen.

Autostoelbankje voor meerlingen

Er is een Engelse fabrikant die een oplossing heeft bedacht voor het vervoeren van meerdere jonge kinderen: Multimac. Zij hebben een soort bankje ontwikkeld die je op de achterbank van de auto plaats en waar 3 en 4 kinderen (van 12 maanden tot 12 jaar oud) in kunnen worden vervoerd. Voor baby’s is er een achterwaarts gericht babyautostoeltje beschikbaar. De Multimac is gekeurd volgens ECE R44/04, wordt vast gemaakt met Top Tether (dus geen Isofix) en heeft steunpoten.

Geen must maar wel fijn om te hebben:

Omdat je nu eenmaal niet de hele tijd met 2 baby’s in de armen kunt lopen als je kindjes wakker zijn, is het handig om 2 wipstoeltjes te hebben. Onmisbaar is ook een groot speelkleed waar je baby’s lekker op kunnen liggen en vrij kunnen bewegen en hun spieren kunnen trainen. Dan kun je afwisselen of ze gezellig bij elkaar op het kleed leggen. Investeer ook in een paar goede flessen, zelfs als je borstvoeding geeft. Dan heb je deze altijd paraat als je bij moet voeden of afgekolfde melk wilt geven. Een goed voedingskussen is ook een pre, er zijn zelfs borstvoedingskussens voor een tweeling.

Baby uitzet checklist tweeling

Download hier het hele babyuitzetlijstje voor tweelingen op 1 pagina! Baby uitzetlijst voor tweeling
Krijg je één kindje? Ga dan naar dit downloadlijstje