babykamer trends

In een baby- en kinderkamer wordt heel wat tijd doorgebracht door ouders en kind. Het is een verschoonplek, veilige speelplek en er wordt heel veel uren geslapen. Daar mag dus best wat aandacht aan worden besteed; met mooie meubelen, zachte textiel en bijzondere kinderkamerdecoratie maken ouders er een persoonlijk en bijzonder kamertje van. Wat zijn de trends?

Trends in baby- en kinderkamermeubelen

Tegenwoordig zitten kinderen meer binnen dan buiten, nu in coronatijd brengen kinderen nog meer uren in huis door. In een kinderkamer wordt niet alleen geslapen, maar ook gespeeld, gegamed en huiswerk gemaakt. Dat betekent dat er nog meer aandacht wordt besteed aan de inrichting en de styling van een baby- en kinderkamer. Voor de inrichting zijn een bed, kledingkast en een bureau het belangrijkste startpunt, maar het creëren van een bepaalde sfeer is net zo belangrijk geworden.

Is de ruimte van een baby- of kinderkamer bekend, dan kunnen de meubelen uitgekozen worden. Daarmee zetten ouders direct een gecoördineerd geheel neer. Is de ruimte beperkt, dan is het de kunst om groot te denken, dus niet te veel kleine dingen in een kamer zetten. Qua meubelen zijn er meerdere trends te zien: allereerst de opkomst van co-sleepers. Sinds ouders steeds vaker de baby in de beginfase op de ouderlijke slaapkamer te slapen leggen, is er veel meer vraag naar co-sleepers die daarmee de rol van babymandjes of Mozes manden hebben overgenomen. Steeds meer merken introduceren hun eigen co-sleeper. Een andere meubeltrend is dat ouders niet per se kijken naar het merk meubelen, maar wel op zoek zijn naar een bepaald ontwerp, denk aan vintage of modern.

Ouders zijn zich meer bewust van de kosten die de aanschaf van een babykamer met zich meebrengt, dus kiezen ze, ook vanuit oogpunt van duurzaamheid, liever voor doorgroeimeubelen. Dus geen enkel ledikant, maar een die je kunt ombouwen tot eenpersoonsbed of bankje. Denk ook aan commodes en kledingkasten die kunnen worden omgebouwd tot een functionele ladenkast of anders. Het kopen van babykamermeubelen is een van de grootste uitgaven, dus ouders willen graag waar voor hun geld. Er wordt bij de aankoop vooral gelet op kwaliteit, functionaliteit en prijsstelling.

Ontwerpen van kinderkamer meubelen

Qua design is er veel moois in kinderkamermeubelen te vinden. Een design ledikant, commode en ladenkast kan in één klap de hele look en sfeer van een kamertje bepalen. Een deel van de ouders zal zich hierdoor aangesproken voelen, maar de meeste ouders spelen op safe en vinden een goede prijs-kwaliteitverhouding belangrijker. Voor het opdoen van inspiratie en de definitieve keuze wordt internet afgestruind evenals de social mediakanalen zoals Instagram en Pinterest.

Veiligheid in de kinderkamer

Een grote groep ouders koopt liever tweedehands of vintage meubelen. Uit recent onderzoek van WIJ monitor (verder in dit nummer) blijkt dat meubelen voor zo’n 57 procent nieuw wordt gekocht, voor 43 procent tweedehands. Bij tweedehands blijft de veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Een slaapplaats voor een baby, peuter of kleuter moet in eerste instantie veilig zijn, een ledikant moet dus correcte spijlafstanden hebben, zijwanden van een minimale hoogte en splintervrij materiaal. Ook de positie van het babybed is belangrijk, ver van alle gevaren van stopcontacten, snoeren en koorden van gordijnen of luxaflex. Steeds vaker wordt een ladenkast als verschoonplek gebruikt en dat is een punt van zorg, er zijn niet voor niets richtlijnen voor een commode met opstaande randen.

Stylingtrends babykamers voor 2021:

Babykamertrend meet the world velvet

Babykamertrend 1: Meet the world – velvet

De crisis belemmert ons om te reizen, maar we willen wel graag plannen maken en herinneringen ophalen. Combineer meubels en of accessoires uit landen waar je graag naar toe ging of nog wilt gaan. Donkere kleuren zoals bordeauxrood, saffierblauw en smaragdgroen en diverse bruintinten worden gecombineerd met aardetinten zoals beige en roze. Voor de baby- of kinderkamer is het verstandig deze met mate toe te passen, anders wordt het kamertje te donker. Denk voor accenten aan glimmende stoffen en rijke materialen zoals fluweel, leer, messing en brons. Combinaties met grote bloemenprints en etnische patronen zorgen voor een extra rijk gevoel. Zo maken ouders van hun kamertje een grote ontdekkingsreis voor hun kinderen.

babykamertrend vintage

Babykamertrend 2: Duurzaam vintage

Duurzaamheid is ‘here to stay’. Generatie Z kiest voor sociaal verantwoordelijk en ecovriendelijke merken en draagt graag haar steentje bij aan een beter milieu voor hun kinderen, of ze nu kiezen voor een enkel gerecycled meubelstuk of een hele kinderkamer. Rotan en vintage meubelen die zo uit de vijftiger of zestiger jaren zijn gekomen, zijn razend populair. Ze worden gecombineerd met materialen uit de natuur, zoals manden van zeegras. Al deze natuurtinten combineren goed met natuurlijke stoffen, zoals organisch katoen, jute en wol. Naast geweven stoffen zien we ook velours en corduroy terug, lekker zacht en aaibaar en goed te verwerken in mandjes, boxkleden en lampenkappen. Het kleurenpalet bestaat uit bruin- en beige-tinten gecombineerd met groenen, van diepgroen tot aquarelachtig met als contrast een pittig rood, oranje of geel accent.

babykamer trend minimalistisch

Babykamertrend 3: Minimalistisch

Interieur dat met een minimum aan accessoires rust uitstraalt en waarbij vormen belangrijk zijn. Het lijkt een combinatie tussen Scandinavische en Japanse invloeden. Hier is gelet op mooie lichtinvallen, stille vormen en natuurlijke materialen. Veel ronde vormen die alles wat zachter maken en waarin we ons kunnen terugtrekken nu er zoveel gaande is in de wereld. Met een licht kleurenpalet zoals een mix van witschakeringen en poedertinten hier en daar gecombineerd met zwart. Hier horen stoffen bij van verschillende structuren zoals linnen, vilt, zijde, wol en teddy gecombineerd met licht hout en zelfs strakke tegels voor een opgeruimd gevoel.

babykamer trend thema

Babykamer trend 4: Thematisch

Of het nu gaat om dieren, boten, auto’s, bloemen of sprookjes, themakamers raken niet uit de mode. Meestal gaat het om een mix van oud, nieuw en een thema. Juist de imperfectie maakt het spannend. Uitgangspunt kan een mooi behang zijn, of een bijzondere lamp of poster. Is het thema eenmaal gekozen, dan zijn er voldoende accessoires beschikbaar om de kamer verder te stylen met kussens, dekens, speelgoed, lampen, gekleurde opbergkratjes, manden en zelfs een vloerkleed. Met muurstickers of een leuk behang zetten ouders in korte tijd een bepaalde sfeer neer.

Lees ook het interview met Joni Vandewalle over mooi wonen met kinderen
Fotografie bovenste foto uit: Let’s play house van Hannelore Veelaert.