bad en zindelijkheidsartikelen BoJungle

Het in bad doen van een baby is echt een kwaliteitsmoment tussen ouder en kind. Het vraagt voorbereiding en voorzichtigheid, maar daarna is er een-op-een interactie en mag niet worden onderschat in het dagelijkse ritueel. Nu we met zijn allen meer thuis zijn, zien we een stijging in de verkoop van bad- en zindelijkheidsproducten. Daarom verdient deze productgroep beslist meer aandacht in het winkelschap!

Hoe worden baby’s in bad gedaan?

Naast het traditionele lange badje met insert of verkleiner op een standaard, zijn verschillende andere producten op de markt om een kindje te badderen. Denk aan het in bad doen van de baby in de badkuip, onder de douche of in de gootsteen. Ook qua materiaalgebruik en vormgeving zijn er aanpassingen geweest. Toch loopt deze productgroep niet over van innovaties. Niet zo vreemd omdat het vooral functionele en hygiënische producten betreft. Irene Mols, sales manager Benelux van BabyBjörn zegt daarover: ‘Onze producten hebben een minimalistisch design en zijn tijdloos, misschien dat er daarom zo weinig verandert. De producten functioneren zoals het hoort en ze passen in elk interieur; waarom vorm en functie dan veranderen? We passen alleen de kleuren regelmatig aan om in lijn te blijven met de kleuren van de moderne badkamers.’

Aandacht voor ergonomie voor babybad

Bij badproducten gaat het om direct contact met de huid, dus materiaalgebruik, ontwerp en gebruiksvriendelijkheid zijn belangrijk. De badjes en bademmers hebben rondere vormen gekregen, sommige delen zijn vervangen door zachtere siliconen delen. Het kleurenpallet is zachter geworden. Daarom hoeft deze productgroep niet te worden weggestopt in de winkel maar verdient ze beslist een aantrekkelijke plek.

Duurzaamheid in de badkamer

Betrekkelijk nieuw is de discussie over duurzaamheid over producten voor de babykamer, mag plastic nog wel? Irene Mols zegt daarover: ‘We volgen deze discussie maar moeten vaststellen dat de hygiëne bij badkamerproducten zo belangrijk is, dat plastic zich hier als materiaal heel goed voor leent. Plastic is afwasbaar en heeft een lange levensduur. Het is geen wegwerpproduct. Wij gebruiken bovendien materialen die gecontroleerd en goedgekeurd zijn volgens strenge Europese normen.’ Andere merken zetten voorzichtig hun eerste stappen qua duurzaamheid en waterbesparende oplossingen. Zoals het Softtub bad (genomineerd voor de Baby Innovation Award verkiezing) waarmee 75 procent meer water wordt bespaard dan bij andere babybadjes. Het badje is klein en opvouwbaar en kan helemaal worden gerecycled.

Waar wordt opgelet bij de aankoop van badproducten?

‘Ouders letten op goede en stevige kwaliteit, dat je producten makkelijk kunt schoonmaken, en of lichaamsdelen niet worden afgekneld. Ook kijken ze naar de levensloop van een product. Je wil niet voor elk kind een nieuw opstapje of potje kopen maar het moet wel hygiënisch blijven, zonder lelijke gele randen’, aldus Irene Mols.

Is er, nu we meer thuis zijn, een omzetstijging te zien in de verkoop van badproducten en artikelen voor de zindelijkheidstraining?

Sietze Klaver van Babyplanet bevestigt deze trend en heeft het over een stijging in de verkoop van bad- en verzorgingsproducten van ongeveer 10 procent.
Irene Mols vult aan: ‘Mensen zijn meer thuis en er is meer tijd en aandacht voor de zindelijkheidstraining. Zo merkten we bijvoorbeeld een sterke stijging in de verkoop van potjes tijdens de eerste lockdown. Veel mensen wachten met de zindelijkheidstraining tot de vakantie, want dan hebben ze tijd om er aandacht aan te besteden. Door de lockdown kregen ze opeens ongevraagd de tijd voor hun kind. Heel wat ouders hebben de gelegenheid gegrepen om hun kleintjes op het potje te leren gaan!’
Ook Jippie’s Europe noteerde een verkoopplus. ‘Wij hebben zeker een toename gezien in de verkoop van plaspotjes. Mensen zijn veel thuis en gaan sneller starten met zindelijkheidstraining. Via onze social media hebben we mensen tips gegeven hoe je zindelijkheidstraining het beste aan kan pakken.’

Verhouding fysiek en online aankopen

Caroline Dommerholt van Diaper Champ/Garland Company meldt: ‘We merken helaas niet dat de verkoop van toiletartikelen is gestegen. Onze toiletemmers zijn geen impulsaankoop. We zien wel dat door de lockdown producten via andere online kanalen worden gekocht. Potjesverkoop loopt gewoon door. Sales overall is voor ons niet minder maar we horen van winkels dat ze wel een drop in verkoop van producten hebben. Dus kun je de conclusie trekken dat consumenten hun producten via andere kanalen hebben gekocht.’
‘Als winkels gesloten zijn, zoals in coronatijd, is online uiteraard een uitkomst’, meldt Irene Mols van BabyBjorn. Toch worden kleinere producten, zoals badkamerproducten, in het algemeen sneller ‘meegenomen’ bij een shoppingronde in een fysieke winkel als er toch grotere spullen moeten worden aangeschaft’.

Babybadje en potje blijvertjes op de uitzetlijst?

Irene Mols daarover: ‘De potjes blijven zeker een must op de uitzetlijst. En zolang ouders geen luid kwakende of sprekende potjes willen, komen ze voor tijdloze, goed functionerende potjes, opstapjes en toiletzitjes bij BabyBjörn terecht.
Valérie Hendrickx van Babymatters meldt: ‘Naar onze mening blijft een badje zeer belangrijk om in huis te hebben vanaf de geboorte. Met ons AquaScale badje hebben jonge ouders bovendien meteen ook weegschaal in huis waarmee ze het gewicht vanaf de geboorte goed kunnen opvolgen.’

zindelijkheidstraining jippies

My Carry Potty, Jippie’s

Soorten badjes: van Tummy Tub, drijvende matrasjes tot opvouwbaar

De introductie van de Tummy Tub jaren geleden was een revolutie. Het was een compleet nieuwe manier van badderen! De Tummy Tub werd ontwikkeld om baby’s in een foetale houding in bad te kunnen doen en ze een veilig en geborgen gevoel te geven. Ze hebben immers negen maanden lang in deze houding in moeders buik in het vruchtwater mogen dobberen! Vooral bij kindjes die last hebben van prikkels werkt deze methode heel goed. Na Tummy Tub volgde Shantala en andere merken bademmers. Ze zijn meestal transparant zodat je de baby goed kunt zien zitten. Het vraagt wel een beetje handigheid om een baby in een bademmer te laten zakken en vast te houden. Vandaar dat veel kraamverzorgenden liever kiezen voor een langwerpig badje. Ook kunnen bademmers niet de hele babytijd worden gebruikt omdat grotere baby’s er niet meer in passen.

In opkomst: opblaasbare badjes en opvouwbare badjes

Een langwerpig lengtebadje neemt best wat ruimte in de badkamer in. Daar is niet iedere badkamer voor ingericht. Daarom zijn de opblaasbare modellen en opvouwbare badjes in opkomst. Opblaasbare badjes kun je leeg laten lopen en ophangen om te drogen. Opvouwbare exemplaren hebben gerilde vouwen in plastic of siliconen delen zodat je deze badjes na gebruik compact kunt opvouwen om weg te zetten. Ideaal voor ouders die klein behuisd zijn, maar ook handig voor ouders onderweg en op vakantie.

Badjes met techniek

Water en techniek is een lastige combinatie, toch lukt het sommige merken om een kwalitatief badje te maken met een ingebouwde weegschaal. Handig, want zo hoeven ouders hun kindje niet apart te wegen op een koude weegschaal. Het gewicht kan meestal worden opgeslagen. Slim is ook een geïntegreerde badthermometer met digitale display om de temperatuur af te lezen.

Verzorgingstafels met bad

Ruimtebesparend zijn verzorgingstafels met meerdere functies in één product: een commode, verschoontafel en bad. Ze zijn verkrijgbaar als meubel of opvouwbaar en hebben handige opbergvakken voor verzorgingsartikelen. Wel moeten ouders goed uitkijken met scharnierende en opklapbare delen qua veiligheid.

Badmatrasjes, badkussens, badzitjes, gootsteenbadje

Er zijn diverse hulpmiddelen die het badderen nog een stukje comfortabeler maken voor zowel ouder als kind. Zoals badmatrasjes en badkussens (doomoo) waarop kindjes ontspannen kunnen liggen of zitten. Zo heb je als ouder je handen vrij om de baby te wassen. Deze matrasjes en kussens zuigen water op en kunnen na het bad worden afgespoeld en opgehangen.
Badzitjes zijn geschikt voor kinderen die kunnen zitten. Ze moeten stabiel staan met behulp van zuignappen en moeten voldoende steun bieden aan rug en armen. Er mogen geen lichaamsdelen worden afgekneld en kindjes mogen niet onderuitglijden, dus waakzaamheid blijft geboden.
In sommige landen waaronder de Verenigde Staten, is het heel gebruikelijk om baby’s in de gootsteen te wassen. Omdat de gootsteen gemaakt is van hard materiaal en de randen vaak scherp zijn, zijn er bloemvorige, kussenachtige inserts verkrijgbaar die in de gootsteen kunnen worden gelegd.

Badverkleiners en peuterbadjes

Voor groter wordende kinderen zijn er verschillende badproducten. BiBaBad is een opvouwbaar bad dat in de douchecel kan worden gebruikt. Ideaal voor mensen die geen badkuip hebben. En er zijn diverse grotere badjes die in douche of badkuip kunnen worden geplaatst. Deze badjes kunnen natuurlijk ook in de tuin worden gebruikt. Een slimme vondst qua veiligheid en een waterbesparende oplossing is de BabyDam badverkleiner. Daarmee verander je een grote badkuip in een handomdraai in een klein en veilig babybad.

Foto boven: Bo Jungle
Lees meer over baby in bad op BabyWiki
Lees meer thema-artikelen

zindelijkheidstraining babybjorn

BabyBjorn

babybad doomoo

doomoo