Als je borstvoeding geeft kan het verstandig zijn om wat af te wisselen in borstvoeding houdingen. Zo voorkom je dat je baby niet steeds op dezelfde manier druk uitoefent op dezelfde plekken van je tepelhof en tepel. Een belangrijke regel is dat je baby altijd met hoofd en lijfje in een rechte lijn moet liggen. En natuurlijk kies je de houding die voor jou het meest comfortabel is, dan verloopt de borstvoeding het meest soepel. Installeer je op een lekkere stoel of bank en zorg voor ondersteunende kussens, of liever een borstvoedingskussen, en zet wat drinken voor jezelf binnen handbereik, daarmee houd je je vochtbalans op peil.

Zittend voeden, Madonnahouding

In deze zittende borstvoedingshouding ligt de baby dicht tegen je aan met baby’s kinnetje tegen jouw borst. Een armpje van je baby gaat langs je rug, daarmee ligt je baby goed op zijn zij. Controleer of het mondje van je baby dicht bij je tepel ligt. Zorg dat je goed rechtop zit, een kussen op je schoot kan prettig zijn.

Borstvoeding houding zittend Madonna

Zittend voeden met beentjes onder de arm, rugbyhouding

Deze positie is handig als je zware borsten hebt of last hebt van vlakke of ingetrokken tepels. In deze positie zit je ook gemakkelijker als je een keizersnede hebt gehad. Leg je baby’s beentjes onder je arm en ondersteun het hoofdje. Zijn buikje ligt tegen jouw zijde. Bij deze borstvoedingspositie is een groot kussen belangrijk. Deze houding wordt ook wel de rugbygreep genoemd omdat je je baby op dezelfde manier vasthoudt als een rugbyspeler een bal!

Borstvoeding houding rugby

Achterover leunend, Australische houding

Door lekker achterover te leunen met een kussen en je baby op je borst te leggen motiveer je je baby in zijn natuurlijke zoekreflexen. Leg je baby op je bovenlichaam met zijn hele lichaam. Je baby zal zelf  een houding zoeken die hij lekker vindt. Help je baby met het zoeken naar de tepel. Deze houding is prettig zijn als je last hebt van een grote toeschietreflex en je baby problemen heeft met het verwerken van de grote melkstroom (dan laat je baby regelmatig de tepel los en moet veel boeren) maar ook als je een baby hebt met een korte tongriem.

Borstvoeding houding liggend Australisch

Liggend borstvoeden

Dit is een fijne positie voor als je moe bent, op bed ligt, als je last hebt van hechtingen of een keizersnede hebt gehad. Leg je onderste arm om de baby heen of onder je hoofd of kussen. Als steuntje kun je een opgerolde handdoek tegen baby’s ruggetje leggen, maar het is ook lekker om zelf een kussen in je rug te duwen.

Borstvoeding houding liggend

Zittend op je knie

Een grotere baby kun je op je bovenbeen laten zitten waarna hij zittend rechtop bij je aan de borst kan drinken. De beentjes zitten dan aan weerszijden van jouw been of aan een zijde.

Borstvoeding houding zittend op knie

Borstvoeding aan tweelingen

Krijg je een tweeling? Dan hoef je je geen zorgen te maken of je wel genoeg moedermelk hebt voor je kinderen. Want je lichaam maakt automatisch meer moedermelk aan als dat nodig is. Er zijn verschillende mogelijkheden om een tweeling te voeden zoals de kruishouding, parallelhouding, liggend voeden en de rugbyhouding, zie onderstaande illustratie.

borstvoeding houding tweeling