center pregnancy

Centering Pregnancy is een nieuwe manier van geboortezorg dat terrein wint in Nederland. In 2019 bood bijna 30 procent van de verloskundigenpraktijken CenteringZorg aan. Uit onderzoek blijkt dat je daarmee als aanstaande moeder beter bent voorbereid op je zwangerschap, geboorte en de periode na de bevalling.

Wat is Centering Pregnancy

Centering Pregnancy, CenteringZorg of CP is een combinatie van een bezoek aan de verloskundige en een zwangerschapscursus. Meestal zijn de standaard bezoeken aan een verloskundige kort en krachtig. Even naar het hartje luisteren, het controleren van je bloeddruk, een klein praatje en voor je het weet sta je weer buiten en ben je vergeten wat vragen te stellen. Het één op één contact met de verloskundige is misschien wel prettig, maar de gesprekken zijn kort en misschien durf je niet alles te bespreken. Centering Pregnancy is een nieuwe vorm van prenatale zorg die is overgewaaid uit Amerika. Daar hebben ze ontdekt dat moeders in achterstandssituaties veel baat hebben als ze in een groepje worden begeleid. Vanwege alle voordelen is CP nu voor iedere zwangere vrouw beschikbaar.

Wat houdt CP in?

Bij CP gaat het om ongeveer 10 bijeenkomsten in groepsverband. In jouw groep zitten ongeveer 8 tot 12 vrouwen die ongeveer even ver zijn in de zwangerschap. De sessies duren ongeveer 2 uur en er is ook tijd voor de gebruikelijke controle. Je leert zelf voor een aantal zaken te zorgen. Zo neem je zelf je bloeddruk op en controleert je gewicht. Hoe je dit moet doen leer je allemaal van de verloskundige. Zij controleert je buik en luistert naar het hartje van je baby. Alle gegevens worden door jou in een dossier bijgehouden.

Groepsgesprekken bij Centering Pregnancy

Daarna begint het groepsgesprek, deze wordt begeleid door een verloskundige zorgverlener en een co-begeleider. De begeleider kan een doula, lactatiekundige of een kraamverzorgster zijn. De insteek van de gesprekken is een gezonde zwangerschap. In elke bijeenkomst wordt een thema behandeld waarover je gezamenlijk kunt praten en waarover je vragen kunt stellen. De gesprekken worden van te voren ingepland en je hebt het recht hiervoor van je werk vrij te vragen en te krijgen. Als dit nodig is kan de verloskundige een brief voor je maken voor je werkgever. Je kunt ook sessies met je partner bijwonen, maar dat verschilt per praktijk.

Liever één op één praten met een verloskundige kan ook

Wil je toch liever één op één praten met je verloskundige, bijvoorbeeld om privacy redenen, dan is dat ook mogelijk. Sowieso is het eerste gesprek altijd alleen met de verloskundige, evenals de laatste controles. Steeds meer verloskundigen bieden deze methode aan sinds de introductie in 2012. In 2019 ging het om 30 procent van de verloskundige praktijken. Tegenwoordig neemt ongeveer 30 procent van de zwangeren hieraan deel.

Waarom zou je aan Centering Pregnancy deelnemen?

Een belangrijke reden om deel te nemen is dat je veel tijd en ruimte krijgt voor het stellen en beantwoorden van vragen. Ook kun je ervaringen delen met andere aanstaande moeders. Zo krijg je het gevoel er niet alleen voor te staan met je emoties, pijntjes, kleine of grotere problemen in je zwangerschap. Als groep vrouwen ondersteun je en help je elkaar. Verder worden er veel nuttige onderwerpen behandeld zoals het kiezen voor borst- en flesvoeding, hoe je wilt bevallen en anticonceptie na de bevalling.

De voordelen van Centering Pregnancy

Zwangere vrouwen die door middel van groepszorg worden begeleid hebben een streepje voor. Er worden betere gezondheidsresultaten geboekt dan als je zou kiezen voor individuele zorg van een verloskundige. Dit zijn de voordelen op een rij bij deelname:

– je hebt minder vaak pijnmedicatie nodig dan vrouwen met individuele begeleiding.
– er wordt vaker gestart met borstvoeding.
– uit onderzoek blijkt dat deelnemende vrouwen vaker stoppen met roken en drinken.
– doorverwijzing naar de gynaecoloog is minder vaak nodig.
– als deelnemer beval je minder vaak in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog.

Ook op sociaal gebied heb je veel aan CP. Je bouwt een netwerk van vrouwen om je heen op en misschien hou je er mooie vriendschappen aan over!

Laatste onderzoekcijfers CenteringZorg door TNO

In Nederland werd tussen 2013 en 2016 onderzoek gedaan naar de effecten van CP in 13 verloskundigenpraktijken en 2 ziekenhuizen. De resultaten zijn positief en hoopgevend. Want meer zwangere vrouwen stoppen met roken en laten hun glas wijn staan. Ook wordt er vaker gestart met borstvoeding en een lager percentage vrouwen heeft last van een hoge bloeddruk.

Kosten van Centering Pregnancy

Een moeilijk punt zijn de extra kosten voor de verloskundigenpraktijken. Toch weegt dit niet op tegen de kosten van de gezondheidszorg die nodig zijn als moeders niet aan deze bijeenkomsten deelnemen. Want wat kost het niet als moeders blijven roken, als baby’s te vroeg geboren worden en als moeders zich depressief of eenzaam voelen? TNO berekende dat CenteringZorg gemiddeld 57 euro extra per zwangere kost maar dat daarmee 133 euro per zwangere wordt bespaard! Op langere termijn scheelt dat dus 76 euro aan zorgkosten. Daar is de maatschappelijke kostenbesparing (bijvoorbeeld door het stoppen met roken) nog niet eens in meegenomen.

Waar wordt CP aangeboden  in Nederland

CP wordt in heel Nederland door verloskundigenpraktijken aangeboden. Heb je interesse? Informeer bij de praktijk in jouw buurt wat er mogelijk is of kijk op de site van Centering Pregnancy of CenteringZorg.