prenatale screening

Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende onderzoeken aangeboden (prenatale screening) om tijdens de zwangerschap en net na de geboorte eventuele complicaties, ziektes en aandoeningen bij je kindje vroegtijdig op te sporen. Maar wat zijn dit voor onderzoeken en waarvoor dienen ze? Wij hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Bloedonderzoek zwangere vrouw

De eerste test die gedaan wordt is het bloedonderzoek van de zwangere vrouw. Dit onderzoek moet zo vroeg mogelijk in de zwangerschap gedaan worden. Het liefst nog voor de 13e zwangerschapsweek. De verloskundige of gynaecoloog neemt wat bloed af voor onderzoek. Hierin wordt jouw bloedgroep bepaald, er wordt gekeken of er infectieziekten zijn (hepatitis B, syfilis, hiv) en er wordt gekeken of je lichaam antistoffen aanmaakt tegen andere bloedgroepen.

Combinatietest

Met behulp van de combinatietest kan er vroeg in de zwangerschap gekeken worden of er een verhoogde kans is op een kindje met het syndroom van Down. Deze test bestaat uit twee delen, namelijk een bloedtest en een nekplooimeting.

Aan de hand van deze twee testen, de duur van de zwangerschap en de leeftijd van de moeder wordt er gekeken hoeveel kans het kindje heeft op het syndroom van Down. Mocht er een hoge kans bestaan dan is er een mogelijkheid om een vervolg onderzoek (prenataal onderzoek) te doen. Er zijn drie mogelijkheden:
1. Een vlokkentest
2. Een vruchtwaterpunctie
3. Een NIPT-test

Vlokkentest

Bij een vlokkentest wordt er weefsel van de placenta uit de baarmoeder gehaald. Het afnemen van het weefsel kan via de buikwand of de vagina. Bij deze methode is er een kleine kans op een miskraam.

Vruchtwaterpunctie

Bij een vruchtwaterpunctie wordt er wat vruchtwater weggenomen via de buikwand d.m.v. een naald. Ook bij deze methode is er een kleine kans op een miskraam.

NIPT-test

Bij de NIPT test wordt het bloed van de moeder onderzocht. In het bloed zit de DNA van het kindje. Dit is een vrij nieuwe test die nu alleen nog maar beschikbaar is in Nederland voor vrouwen met een verhoogde kans op een kindje met Syndroom van Down. Meer lezen over NIPT-test.

13 en 20 weken echo

De twintigweken echo is vooral bedoeld om te onderzoeken of je kindje een open schedel of open ruggetje heeft. Maar daarnaast worden er nog tal van andere dingen onderzocht zoals de kans op een hartafwijking, waterhoofd, afwijking van armen en benen. Maar er wordt ook gekeken of je kindje goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. Deze 20 weken echo wordt vergoed door je zorgverzekering. Met ingang van december 2020 wordt er ook een dertienweken echo aangeboden om eventuele afwijkingen eerder te constateren en de zwangerschap te kunnen afbreken. Als er afwijkingen gevonden zijn tijdens deze echo’s dan kan er een vervolgonderzoek komen. Dit is een uitgebreide echo in een ziekenhuis. Soms kan een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek worden aangeboden. Uit dit vervolgonderzoek kan blijken dat er niks aan de hand is met je kindje, maar er kan ook uitkomen dat je kindje een aandoening heeft. Als dat laatste het geval is dan zal je een gesprek krijgen met een medisch specialist. Meer lezen over alle soorten echo’s.

Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week