
Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende onderzoeken aangeboden, dit heet prenatale screening. Deze zijn bedoeld om tijdens jouw zwangerschap en net na de geboorte eventuele complicaties, ziektes en aandoeningen bij je kindje vroegtijdig op te sporen. Maar wat zijn dit voor onderzoeken en waarvoor dienen ze? Wij hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.
Bloedonderzoek zwangere vrouw
De eerste prenatale screening die gedaan wordt is het bloedonderzoek van jou als zwangere vrouw. Dit onderzoek moet zo vroeg mogelijk in de zwangerschap gedaan worden. Het liefst nog voor de 13e zwangerschapsweek. De verloskundige of gynaecoloog neemt wat bloed af voor onderzoek. Hierin wordt jouw bloedgroep bepaald, er wordt gekeken of er infectieziekten zijn (hepatitis B, syfilis, hiv) en er wordt gekeken of je lichaam antistoffen aanmaakt tegen andere bloedgroepen.
Combinatietest als prenatale screening
Of je wel of niet kans hebt om een kindje met het syndroom van Down te krijgen is er een combinatietest vroeg in de zwangerschap. Deze prenatale screening bestaat uit twee delen, namelijk een bloedtest en een nekplooimeting. Aan de hand van deze twee testen, de duur van de zwangerschap en de leeftijd van de moeder wordt er gekeken hoeveel kans je kindje heeft om met het syndroom van Down geboren te worden. Is deze kans hoog dan krijg je de mogelijkheid om een vervolgonderzoek te doen als prenatale screening. Er zijn drie mogelijkheden qua onderzoek:
1. Een vlokkentest
2. Een vruchtwaterpunctie
3. Een NIPT-test
Vlokkentest
Een vorm van prenatale screening als vervolgonderzoek is een vlokkentest. Bij een vlokkentest wordt er wat weefsel uit je placenta gehaald. Het afnemen van het weefsel kan via de buikwand of de vagina. Bij deze methode moet je rekening houden met een kleine kans op een miskraam.
Vruchtwaterpunctie
Bij een vruchtwaterpunctie wordt er wat vruchtwater weggenomen via de buikwand door middel van een naald. Ook bij deze methode van prenatale screening is er een kleine kans dat je een miskraam kunt krijgen.
NIPT-test
Bij de NIPT test is een andere vorm van prenataal onderzoek. Bij dit onderzoek wordt er een beetje bloed van je afgenomen en onderzocht. In het bloed zit de DNA van het kindje. Dit is een vrij nieuwe test die nu alleen nog maar beschikbaar is in Nederland voor vrouwen met een verhoogde kans op een kindje met Syndroom van Down. Meer lezen over NIPT-test.
13 en 20 weken echo
De twintigweken echo is vooral bedoeld om te onderzoeken of je kindje een open schedel of open ruggetje heeft. Maar daarnaast worden er bij deze prenatale screening nog tal van andere dingen onderzocht zoals de kans op een hartafwijking, waterhoofd, afwijking van armen en benen. Maar er wordt ook gekeken of je kindje goed groeit en of er genoeg vruchtwater is. Deze 20 weken echo wordt vergoed door je zorgverzekering. Met ingang van december 2020 wordt er ook een dertienweken echo aangeboden om eventuele afwijkingen eerder te constateren en de zwangerschap te kunnen afbreken.
Vervolgonderzoek bij afwijkingen
Als er afwijkingen gevonden worden tijdens deze echo’s dan kan vervolgonderzoek nodig zijn. Dit is een uitgebreide echo in een ziekenhuis. Soms kan een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek worden aangeboden als vorm van prenataal onderzoek. Uit dit vervolgonderzoek kan blijken dat er niks aan de hand is met je kindje, maar er kan ook uitkomen dat je kindje een aandoening heeft. Als dat laatste het geval is dan zal je een gesprek krijgen met een medisch specialist. Meer lezen over alle soorten echo’s.
Meer lezen over Je zwangerschap van week tot week