tiny house baby

Wat heb je eigenlijk nodig als mens? Een bed, een tafel, een stoel, iets om op te koken en een plekje voor je sanitaire voorzieningen. Steeds meer mensen willen geen dure hypotheek meer waarvoor ze jaren keihard moeten werken, ze willen liever onafhankelijk zijn en ‘ontspullen’. Sommige mensen nemen daarvoor drastische maatregelen. Ze verkopen hun hele hebben en houwen, gaan met al hun bezittingen ‘downsizen’ en verhuizen naar een piepkleine woning: een ’tiny house’! Maar hoe doe je dat met een baby?

Betaalbaar en duurzaam wonen en leven

De voornaamste drijfveer van deze mensen is het leiden van een betaalbaar en duurzaam leven. En natuurlijk ook nog: sparen voor de toekomst. De trend is komen overwaaien uit Amerika, waar mensen die het niet zo breed hebben, in trailers wonen. Tegenwoordig is het juist hip om als jong stel naar een Tiny House te verhuizen, en daar zelfs een Tiny House baby te krijgen! En dan niet naar een oude stacaravan, maar een fraai vormgegeven huisje, al dan niet op wielen.
Uit een infografic van ‘The Tiny Life’ in Amerika blijkt dat 68% van de Tiny House eigenaren geen hypotheek meer hebben, bij niet Tiny House bezitters is dat 29,3%. Andere opzienbarende conclusies: Tiny House eigenaren zijn hoger opgeleid, hebben meer spaargeld, zijn vaker vrouw dan man en hebben minder creditcard-schulden dan eigenaren van een normaal huis.

Wonen in een klein huis met je gezin

Naast deze Tiny House beweging die ook in Nederland steeds meer vorm begint te krijgen, wonen er wereldwijd ook veel jonge gezinnen in kleine appartementen. Zoals in Japan, daar is men vanwege de weinig beschikbare woonruimte, kampioen in klein wonen, ook met gezinsleden! Vierkante meters zijn er peperduur en het is niet ongebruikelijk dat mensen op nog geen 20 vierkante meter wonen. Micro-appartementen zijn daar trending; er worden zelfs wedstrijden uitgeschreven voor architecten die met hun creatieve ideeën schoenendozen in architectonische kunstwerken weten om te toveren. Natuurlijk inclusief slim ontworpen meubelen die multifunctioneel zijn en weinig ruimte innemen.

Tips voor wonen in een klein huis met baby en kinderen

Hoe doe je dat, wonen in een klein huis of appartement, met een baby en kleine kinderen? Daarover is niet veel documentatie beschikbaar, dus zijn we gaan speuren op internet. Uit de verhalen in diverse fora maken we het volgende op.

1. Op en top georganiseerd

Wonen op een kleine vloeroppervlakte betekent dat je als ouder goed moet organiseren en de boel opgeruimd moet houden. Er staan dus geen spullen op de grond waar je over kunt struikelen. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

2. De ruimtes optimaal benutten

Kleine ruimtes moeten met slimme meubels worden ingedeeld, tot de gang aan toe. Zijn er niet voldoende kamers en willen ouders toch een babykamer inrichten? Slimme meubels voor kleine ruimtes zijn er volop, denk aan kleine, soms opklapbare commodes die je aan de wand kunt bevestigen. En verrijdbare commodes met een geïntegreerde wastafel.

3. Slimme slaapplek voor de baby

We lezen op diverse fora dat sommige ouders liever kiezen voor een slaapbank in de woonkamer om toch een babykamertje te kunnen inrichten, zo belangrijk vinden ouders een eigen plekje voor hun kindje. Maar er zijn ook andere oplossingen voor weinige vierkante meters. Denk aan een hangwieg waarmee je ruimte onder de wieg creëert. Een hangwieg kan ook boven het voeteneinde van een bed worden gehangen, dan wordt er nog meer ruimte bespaard. Voor de eerste periode zijn co-sleepers of een wiegje naast het ouderlijk bed ook een ruimtebesparende oplossing. Wat we ook steeds vaker zien is een ledikant met geïntegreerd commodedeel en laden. Stokke heeft met de Home collectie handige modules ontwikkeld, bestaande uit een wiegje waarvan de binnenzijde in een ledikant kan worden gehangen. De commode bestaat uit een ladekast met blad, deze kan ook op het ledikant worden gebruikt en als standaard voor de wieg. Sowieso zijn alle doorgroeimeubelen de moeite van het bekijken waard, mits ze niet te veel ruimte innemen.

Switchen van master bedroom naar kleine kinderkamer?

Er zijn ouders die switchen van hun master bedroom naar een kleine kinderkamer. Dat lijkt vreemd, maar niet als je bedenkt dat kinderen dan een grotere kamer hebben waar ze kunnen spelen en rommelen, luieren en vriendjes kunnen ontvangen. Zo blijft het speelgoed uit de woonkamer. De ouderlijke slaapkamer is weliswaar klein maar gezellig en zo maken ouders efficiënt gebruik van de ruimtes.

4. Badderen in het klein

Een volwaardig babybad en standaard neemt best wat plaats in. Daarom hierbij wat ruimtebesparende oplossingen voor het traditionele babybad met standaard. Ouders kunnen kiezen voor opvouwbare badjes zoals Flexibath en Boon Naked. De BabyDam is ook een slimme vondst, daarmee maak je in no time van een volwassen bad een babybadje. Of maak gebruik van het easy bath drijvend matrasje of comfy bath meegroeiend badkusssen voor in het ouderlijk bad.

Andere badmethodes in je tiny house

Bekend is ook het opvouwbaar kinderbad van Bibabad waarmee je in een badruimte zonder bad, toch een bad kunt maken van de douche. In Amerika is het gebruikelijk om kinderen in de wastafel te badderen, daarvoor zijn dan ook weer handige hulpjes zoals de Puj Tub of de Bloomingdale Lotus. Ook opblaasbare badjes bieden uitkomst, zoals de Inflatable bath mattress van doomoo en het Cupcake badje.

5. Opvouwbaar eten

Ze zijn mooi, die designstoelen! Maar nemen vanwege de stabiliteit en zitgedeelte, veel ruimte in. Een opvouwbare kinderstoel is in een kleine ruimte veel handiger, die vouw je na de maaltijd op en zet deze weg. Opvouwbare kinderstoelen zijn er van eenvoudig tot luxe, van plastic tot hout in designuitvoering, zoals de strakke Supaflat. Een ander handig zithulpje dat weinig ruimte inneemt is het tafelhangstoeltje.

6. Compact loungen

Baby’s hebben een eigen plekje in de huiskamer nodig, gelukkig zijn er opvouwbare boxen. Babywipstoeltjes kunnen een sta-in-de-weg zijn, daarom verschijnen er steeds meer varianten die je op kunt vouwen, van aluminium tot design houten uitvoeringen. Om te spelen zijn er opvouwbare swings.

7. Kies slimme opbergers

Kinderspeelgoed is iets wat altijd rondslingert. In een kleine ruimte is het belangrijk dat er manden of bakken zijn waar speelgoed in kan worden opgeborgen. Voor ieder kind een eigen opbergmand of – zak! Deze zijn er gelukkig te kust en te keur.

8. Ga de hoogte in

Wat doe je als je weinig woonoppervlakte hebt? De hoogte in! Kinderen delen hun slaapkamer met broertjes of zusjes. Dan bieden stapelbedden en hoogslapers uitkomst. Spullen kunnen hoog aan de muur worden opgehangen. Er zijn zelfs speciale haken verkrijgbaar voor het rechtop ophangen van kinderwagen en buggy; de buggy up.

9. Kies voor licht en compacte vervoersmiddelen

In kleine woningen passen geen grote, zware kinderwagens, maar lichte kinderwagen travelsystemen of buggy’s die je eenvoudig compact kunt opvouwen en rechtop kunt wegzetten. Deze systemen zijn naar wens te upgraden met een autostoeltje, reiswieg en voetenzak. Ouders moeten zeker ook aan een babydrager denken. Een babydrager is tot een minipakketje op te vouwen, neemt weinig plaats in en is altijd binnen handbereik.

10. Blijven ruimen

Mensen blijven verzamelaars en gezinnen met kinderen hebben veel spullen nodig. Een grote tip van Tiny House bewoners is dan ook: blijf regelmatig opruimen en als je spullen niet meer gebruikt, zet ze dan tweedehands te koop of ruil met anderen!