
Hoera het is zomer! Maar met hoge temperaturen is het opletten geblazen, de huid van kinderen kan minder goed tegen de zon en je kindje raakt snel uitgedroogd met kans op oververhitting. Of je nu thuisblijft of weggaat, hieronder vind je handige zomertips voor jou en je baby.
1. Kleed je kindje koel in de zomer
Meestal zijn kinderen veel te warm aangekleed. Controleer de temperatuur van je kindje niet via het hoofdje maar via de nek. Voelt je baby daar warm of heeft het natte zweethaartjes? Dan heeft je kindje het te warm! In hete zomermaanden is een rompertje soms al voldoende. Trek deze niet uit, want het beschermt de huid van je kind tegen UV licht. Zet je kind ook een petje of hoedje op, liefst een met een rand dat ervoor zorgt dat het zonlicht niet te veel in de ogen schijnt.
2. Blijf in de schaduw
Is het behoorlijk heet buiten, blijf dan zoveel mogelijk in de schaduw. Vooral tussen 11.00 en 16.00 uur is de zon het meest krachtig en kun je met baby’s en kleine kinderen beter binnen blijven. Zorg ook voor afkoeling met een badje in de tuin, een douche met de tuinslang, koele drankjes en voor oudere kindjes een waterijsje.
3. Parasol is beter dan kap kinderwagen
Ga je op stap met een kinderwagen, denk eraan dat onder de kap veel warme lucht kan blijven hangen. Zorg voor een parasol en loop af en toe even in de schaduw waarbij je de kap naar beneden brengt voor koelte en ventilatie. Er zijn parasolletjes van diverse merken. Er zijn ook verschillende doeken in de handel die je aan de kap van kinderwagen, buggy of autostoel kunt bevestigen en waarmee je een rustig plekje voor jouw kindje creëert, maar pas op: ook onder een doek kan de warmte blijven hangen en de temperatuur daar flink oplopen! Wist je trouwens dat van alle kleuren de kleur zwart het meest warm wordt? Dat komt omdat lichtere kleuren zonlicht reflecteren en donkere kleuren juist licht absorberen en dit omzetten in warmte. Misschien toch iets om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een kinderwagen!
4. Controleer of je kindje vrij kan ademen in draagzak
Baby in de draagzak? Kijk altijd goed of je kind vrij kan ademen en bij een drager waar je baby in zit: zorg dat baby’s hoofdje boven de drager uitkomt. Op wat frissere dagen: draag nooit een jas over de draagzak heen! Er zijn ook draagzakken te koop die gemaakt zijn van een netachtig materiaal zodat ze goed ventileren.
5. Pas op voor hete autostoelen
Autostoelen hebben vaak een donkere kleur en kunnen in de zomer heel heet worden, vooral als de auto in de zon staat. Na een dagje strand of stad, is zo’n autostoel vaak niet aan te raken door de hitte, laat staan dat je er je kind in zet. Leg er een handdoek over of schaf een hoes aan die de warmte reflecteert en zorgt voor een koele zitplaats. Denk ook aan zonneschermen of speciaal folie voor de autoruiten van de auto.
In de auto kan je kind snel oververhit raken. Iedere zomer lees of hoor je wel dat er ergens kleine kinderen zijn overleden omdat deze te lang, alleen in de auto hebben gezeten. Besef dat de temperatuur in een auto waar de zon op brandt, razendsnel kan oplopen. Dit gebeurt niet alleen in hele warme landen, ook in Noord Europa, bij bewolkt weer, kan de temperatuur in de auto snel oplopen. En bij kinderen gaat dit nog sneller dan bij volwassenen! Dus laat je kindje nooit alleen in de auto, ook niet voor een kleine boodschap.
Pas op voor het vergeten van je kind in de auto
Heb je wel eens een bekertje koffie op de dak van je auto laten staan en ben je daarna weggereden? Precies hetzelfde gebeurt er bij het per ongeluk vergeten van een kind dat meestal stil ligt te slapen in zijn autostoeltje. Het kan iedereen overkomen omdat in ons drukke leven de automatische piloot op dat moment ‘aan’ staat. En deze gedachten domineren andere gedachten in ons brein. Fabrikanten zijn druk bezig om hier oplossingen voor te vinden, zoals een matje met sensoren onder de zitting. Dit zijn tips om het per ongeluk vergeten van je kind in de auto te helpen voorkomen:
- Sluit je de auto af, kijk dan altijd of er niemand meer in de auto zit, zelfs als je denkt dat je alleen rijdt.
- Leg wat neer op de achterbank waar je niet zonder kunt, een handtas, een schoen, je lunch, wat drinken of je smartphone.
- Maak er een gewoonte van om een knuffel in het autostoeltje plaatsen en deze op de bijrijdersstoel leggen als je je kindje in het stoeltje zet. De knuffel herinnert je er steeds aan dat je op de achterbank moet kijken.
- Regel met de opvang dat ze je een seintje geven als jij of je partner niet op komen dagen om je kindje af te zetten.
6. Neem voldoende pauzes bij autorit
Ga je op vakantie in de auto? Maak autoritten niet te lang! Richtlijn is niet langer dan twee uur in een autostoel. Neem vaak en lang pauze en geef je baby, net als jezelf gelegenheid te rekken en te strekken.
7. Gebruik zonnebrand tegen verbranding
Verbranding in de zon kan blijvende schade geven! Smeer je kindje altijd in met zonnebrand met hoge factor (50) en laat je baby een zonnehoedje of petje dragen. Smeer je kindje ook in als er schaduw is en vergeet de oortjes en handjes niet! Bij het water is speciale zwemkleding met beschermende UV factor ideaal. Er is momenteel een grote keus in leuke merken!
8. Denk aan een zonnebril!
UV straling is niet alleen schadelijk voor de huid maar ook voor de ogen! Tere kinderogen moeten worden beschermd, dus een zonnebrilletje voor je baby of kind is geen overbodige luxe! Handig zijn de brilletjes met een band om het hoofdje, deze blijven goed zitten en je kindje zal het zonnebrilletje niet gemakkelijk verliezen. Kies een zonnebril met een CE keurmerk met minimaal categorie 2. Een zonnebril met categorie 3 beschermt je kind nog beter tegen schadelijke UV stralen.
9. Met een polsbandje is je kindje snel weer gevonden
De schrik van iedere ouder: je kind weg op een druk strand! Met een polsbandje met je 06-nummer ben je hopelijk snel weer herenigd met je kind. Er zijn plastic polsbandjes waar je gegevens op kunt schrijven, maar er ook hippe siliconen armbandjes waar je naam en/of telefoonnummer in kunt laten graveren.
10. Kies voor zomerslaapzak
Gebruik bij het slapen een zomerslaapzak. Om het matras kun je een molton doen voor het opnemen van transpiratievocht. In plaats van een lakentje kun je ook badlaken gebruiken voor het toedekken, deze glijdt niet snel weg en neemt vocht op. Is het heel erg warm? Laat je kindje dan alleen in een rompertje slapen. Is er airco op de baby- of kinderkamer, stel deze dan een paar graden lager in dan de temperatuur buiten.
11. Zorg voor extra vocht
Ook baby’s hebben bij warm weer extra vocht nodig. Dit zie je aan de droge lippen of te weinig plassen. Je kunt baby’s wat vaker aanleggen voor borstvoeding of extra water geven (30 a 40 cc extra) in de fles.
12. Oververhitting en zonnesteek van je baby
Oververhitting heeft niet alleen te maken met de zonnestralen maar ook met de warmte, want ook in de schaduw kan je kind oververhit raken. Dan wordt het lichaam van je baby of kind te warm en moet het zweten om de warmte kwijt te raken. Als dat niet meer goed lukt dan stijgt de lichaamstemperatuur en dat kan gevaarlijk zijn. Heb je een kleine baby let dan op deze verschijnselen: een droge mond, ingezonken fontanel, minder plassen (dus droge luiers), donkergele urine en ingevallen ogen, veel huilen en vragen om het flesje. Oudere kinderen kunnen last hebben van krampen in de buik, moeheid, rusteloosheid, geïrriteerdheid en wazig zien. Let ook op deze klachten: extra veel zweten, hoofdpijn en duizeligheid. Wat moet je doen in geval van een dreigende zonnesteek? Haal je kind direct uit de zon, zoek een koele plek op en geef het wat te drinken (niet te koud). Koel het lichaam van je kind met natte doeken (niet te koud water). Treedt er geen verandering op bel dan de huisarts. Verliest je kindje het bewustzijn, bel dan direct 112.
Handige babyspullen voor onderweg en op vakantie zijn:
- Op reis met je baby en geen flessenverwarmer voorhanden? Er zijn handige flessenwarmers in de handel met een adapter voor gebruik in de sigarettenontsteker van je auto van diverse merken.
- Handig voor op vakantie en logeerpartijen zijn handige tentjes die je als slaapplek kunt gebruiken. Ze zijn gebruiksvriendelijk, licht van gewicht en je vouwt ze in enkele seconden in en uit. De baby ligt op een veilig plekje in zijn eigen ‘tentje’ in de schaduw en heeft geen last van insecten.
- Met een stoelbeschermer of seatsaver heb je geen last meer van krassen en knoeien op de bekleding van de auto. Met een organiser aan de rugleuning van de voorste autostoelen berg je flesjes, boekjes en speelgoed voor je kindjes netjes op.
- Omdat je baby tegen de richting in in het autostoeltje zit, zijn baby autospiegels reuze handig om je kindje goed in de gaten te houden!
Meer over vliegen met een baby
Meer over verre reizen met kinderen
Foto: Laessig